Aan de Stationlei in Bouwel stond er lange tijd een ruïne van een oud bakhuis.
Met vereende krachten wordt dit mooi stukje erfgoed in zijn oude glorie hersteld.

'Het bakhuis restaureren stond al een tijdje op de agenda, maar eind vorig jaar vielen alle puzzelstukken op hun plaats: het bakhuis wordt gerestaureerd en opnieuw in werking gesteld', zegt burgemeester Marianne Verhaert (Gib).

'Omdat het bakhuis historisch gezien bij de voormalige daglonerswoningen De Huiskens van het kasteel Bouwelhof hoorde, zal het voortaan ’t Bouwels Bakhuisken heten.
 
In een eerste fase staat de restauratie op de agenda. Omdat het gebouw deel uitmaakt van een beschermd erfgoedlandschap, gebeurt alles in nauw overleg met Monumentenwacht en het agentschap Onroerend Erfgoed.

Op die manier verlopen de materiaalkeuze en de keuze van  de restauratietechnieken geheel volgens de regels van de kunst, en zal het bakhuis met de nodige aandacht voor de erfgoedwaarde hersteld worden.

Sinds eind april kan je op donderdag en vrijdag de leerlingen van Sint-Jozef op locatie aan het werk zien. Ze pakken eerst de buitenmuren en het dak aan.  Na de examenperiode en de zomervakantie zullen de leerlingen van het volgende schooljaar op hun beurt de binnenzijde voor hun rekening nemen.

In een tweede fase vanaf de zomer en het najaar van 2022 komt de focus meer op het sociale gebeuren te liggen.
 
Op dinsdagavond 24 mei vanaf 19.30 uur staat er in GC De Volle Vaart een infovergadering gepland over dit project. Iedereen is van harte welkom.

Deelnemen is gratis, maar inschrijven doe je best door je naam en het aantal personen te mailen naar ioed@kempenskarakter.be of te bellen naar 014 30 81 53.
 
Dit project is een samenwerking tussen vier partners: lokaal bestuur Grobbendonk als hoofdspeler, IOED Land van Nete en Aa die hen bijstaat in het gemeentelijk erfgoedbeleid, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete die al eerder restauraties van kleine erfgoedelementen in het landschap op zich nam, en last but not least, studenten van het 7e specialisatiejaar Renovatie bouw van Sint-Jozef in Geel die de werf en de werken voor hun rekening gaan nemen in de vorm van een stagetraject.
 
Wil je weten wanneer het eerste brood uit de oven komt of heb je graag meer info over dit project? Neem dan een kijkje op www.grobbendonk.be/bouwels-bakhuisken.

Foto : Studenten van Kogeka aan het werk : v.l.n.r.: Inge Van den Brekel (lokaal bestuur Grobbendonk), Johan Verhaegen (lokaal bestuur Grobbendonk) en Hans Van Lommel (leerkracht Kogeka)/ OED Land van Nete en Aa.